دندان درآوردن فرآیندی است که در طی آن دندان های نوزاد به تدریج از لثه بیرون می زنند. این فرآیند می تواند منجر به علائم مختلفی مانند بدخلقی، ناآرامی و ناراحتی شود. بسیاری از والدین و مراقبان گزارش می کنند که تب نیز یکی از نشانه های درآمدن دندان است. با این حال، هیچ مدرک علمی برای اثبات این ادعا وجود ندارد.
تب ممکن است با درآمدن دندان کودک همزمان باشد، اما احتمالاً نشان دهنده یک مسئله بهداشتی جداگانه مانند عفونت یا بیماری است.
در این مقاله برخی از دلایل همزمانی در آمدن دندان و تب را بررسی می کنیم. ما همچنین علائم مرتبط با رویش دندان و همچنین علائمی که به درآمدن دندانها ربطی ندارند را شرح می دهیم. در آخر، ما نکاتی در مورد چگونگی تسکین ناراحتی و درد ناشی از درآمدن دندان، نحوه درمان تب و زمان مراجعه به پزشک را بیان می کنیم.
آیا دندان درآوردن می تواند تب ایجاد کند؟
متخصصان بیمارستان کودکان سیاتل (SCH) هشدار می دهند که تب نشانه ای از رویش دندان ها نیست، بلکه علامتی از عفونت است. این عفونت ها معمولاً بیشتر در سنین ۶ تا ۱۲ ماهگی کودک رخ می دهند که همزمان با سنی است که اکثر کودکان دندان درآوردن را آغاز می کنند.
دو دلیل اصلی برای همزمان شدن درآمدن دندان و عفونت وجود دارد:
- افزایش قرار گرفتن در معرض عوامل بیماری زای جدید: در سن ۶ تا ۱۲ ماهگی، کودک در حالی که دنیای خود را با قرار دادن اشیاء در دهان خود کشف می کند، در حال مکیدن و جویدن چیزهای مختلف است. این کار آنها را در معرض عوامل بیماری زای جدید قرار می دهد.
- از دست دادن آنتی بادی ها: هنگامی که نوزادان به سن ۶ تا ۱۲ ماهگی می رسند، آنها شروع به از دست دادن آنتی بادی هایی می کنند که مادرشان هنگام تولد به آنها منتقل کرده بود. این بدان معنی است که سیستم ایمنی بدن آنها باید به عفونت های بیشتری مانند سرماخوردگی پاسخ دهد.
به طور خلاصه می توان گفت: تب ممکن است تقریباً همزمان با دندان درآوردن، ایجاد شود. با این حال، تب به جای یک علامت طبیعی برای در آمدن دندان، نشانه ای از عفونت است.
تعریف تب
در نوزادان، تعریف تب تا حدودی به سن آنها و روش استفاده شده برای اندازه گیری درجه حرارت بدن بستگی دارد. متخصصان پزشکی تب را به صورت زیر تعریف می کنند:
- برای نوزادان زیر ۳ ماه: تب به داشتن دمای ۳۸ درجه ی سانتی گراد و بالاتر گفته می شود.
- برای نوزادان و کودکان بالای ۳ ماه: تب به دمای ۳۸٫۴ و بالاتر گفته می شود.
علائم درآمدن دندان
بیشتر نوزادان از حدود ۶ ماهگی شروع به درآوردن دندان می کنند. با این حال، برخی از نوزادان می توانند در اوایل ۴ ماهگی شروع به درآوردن دندان کنند، در حالی که برخی از آنها در ۱۲ ماهگی شروع به درآوردن دندان می کنند.
بعد از این که اولین مجموعه از دندان ها در دهان کودک نمایان شدند، رویش دندانهای جدید نوزاد هر دو ماه یک بار، ادامه می یابد.
در زیر برخی از علائمی که ممکن است نوزادان هنگام درآوردن دندان تجربه کنند را شرح می دهیم.
درد
پزشکان تصور می کنند برخی از نوزادان در هنگام درآوردن دندان دچار درد خفیف لثه می شوند. همانطور که دندان از خط لثه خارج می شود، باعث شکافتن لثه می شود. این درد لثه ممکن است به دلیل ورود باکتریها به لثه ی تازه شکافته شده، باشد.
با این حال، از آنجایی که نوزادان نمی توانند به طور خاص بگویند که لثه ی آنها آسیب دیده و درد می کند، متخصصان نمی توانند تأیید کنند که درآوردن دندان باعث درد لثه می شود.
گریه و تحریک پذیری
درد و ناراحتی خفیف لثه ممکن است باعث تحریک پذیری در برخی از نوزادان شود که به نوبه خود می تواند به افزایش گریه ی نوزاد منجر گردد.
با این حال، پزشکان بیمارستان کودکان سیاتل خاطر نشان کردند که درد درآوردن دندان نباید باعث گریه ی بیش از حد شود. این مقدار گریه می تواند به عفونت یا مسئله ی اساسی دیگری مرتبط باشد.
علائمی که با درآوردن دندان مرتبط نیستند
والدین یا مراقبین کودک ممکن است برخی از علائم بیماری را با علائم طبیعی درآوردن دندان اشتباه بگیرند. برخی از علائم غیر مرتبط با درآمدن دندان عبارتند از:
- استفراغ
- اسهال
- بثورات گسترده
- گریه بیش از حد
- بی حالی
وضعیت نوزادی که هر یک از این علائم را نشان دهد، احتمالاً خوب نیست. اگر نوزاد علائم شدید خاصی داشته باشد، والدین یا مراقب باید او را در اسرع وقت به پزشک برسانند.
چگونه لثه ها را تسکین دهیم
والدین و مراقبان می توانند برای کاهش درد درآوردن دندان نوزاد، استراتژی های زیر را امتحان کنند:
- شیر دادن : ادامه شیر دادن به نوزاد ممکن است به آرامش او کمک کند.
- مالش لثه: با استفاده از انگشت تمیز فشار ملایمی به لثه ی نوزاد وارد کنید.
- دادن چیزی ایمن برای جویدن به آنها: حلقه ی دندانی سفت و محکم ممکن است به کاهش ناراحتی درآوردن دندان کمک کند. باید از دادن حلقه های دندان پر شده با مایع خودداری کنید زیرا ممکن است بر اثر فشار پاره شده و باعث نشت مایع در دهان کودک شود. هرگز نباید نوزاد خود را با هر اسباب بازی دندانی تنها بگذارید، زیرا این خطر وجود دارد که او را خفه کند.
- مشاوره با پزشک: اگر سایر روش های درمانی موثر نباشند، در مورد مسکن های بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن با پزشک مشورت کنید. هرگز به نوزاد شیرخوار آسپرین ندهید.
درمان هایی که نباید انجام شوند
در زیر برخی از روش هایی که والدین و مراقبان باید از انجام آن برای تسکین درد درآوردن دندان اجتناب کنند، را آورده ایم:
حلقه های یخ زده
برخی از حلقه های دندانی دارای دستورالعمل هایی برای سرد شدن در یخچال هستند. اگرچه این خوب است، اما شما نباید آنها را در فریزر سرد کنید. حلقه ی دندانی منجمد می تواند به لثه ی نوزاد آسیب برساند.
کرم ها و ژل های دندان درآوردن
آکادمی اطفال آمریکا استفاده از کرم ها و ژل های بی حس کننده ی موضعی لثه ی کودک را توصیه نمی کند. این محصولات بی اثر هستند زیرا به سرعت توسط بزاق شسته شده و وارد بدن کودک می شوند. بعضی از آنها همچنین حاوی موادی هستند که می توانند به گلبول های قرمز خون کودک آسیب برسانند، و به طور بالقوه سبب مسمومیت و حتی مرگ کودک شوند.
مهره ها، دستبندها یا گردنبندهای دندانی
بعضی از والدین معتقدند گردنبندهای کهربایی دندانی، درد کودک را در هنگام درآمدن دندانها کاهش می دهد. ادعا می شود که این گردنبندها با آزاد کردن اسید سوکسینیک، التهاب را تسکین می دهند. با این حال، هیچ مدرکی در این مورد وجود ندارد. سطح اسید سوکسینیک لازم برای کاهش التهاب بسیار بیشتر از آن است که این مهره های کهربایی می توانند آزاد کنند.
مهره های کهربایی همچنین خطرناک هستند. در سال ۲۰۱۸ ، سازمان غذا و دارو (FDA) به والدین هشدار داد که مهره ها می توانند بشکنند و باعث خفگی کودک شوند. دستبند و مهره های دندانی به همین دلیل خطرناک هستند، در حالی که گردنبندها همچنین می توانند نوزادان را خفه کنند.
چگونه تب را درمان کنیم
تب نشانه ی مبارزه ی بدن با عفونت یا بیماری است. به همین ترتیب، این تب نیست که نیاز به درمان دارد، بلکه مسئله اساسی که بدن در حال مبارزه با آن است باید تشخیص و درمان شود.
با این حال، متخصصان بیمارستان کودکان تگزاس به والدین و مراقبان توصیه می کنند در صورتی که تب سبب ناآرامی و ناراحتی کودکشان می شود، آن را درمان کنند. آنها داروهای زیر را توصیه می کنند:
- یک دوز استامینوفن متناسب با سن و وزن کودک، که می توانید در مشورت با پزشک از دوز مورد نیاز آگاه شوید.
- برای جلوگیری از به دام انداختن گرمای بیش از حد بدن، لباس نازکی به نوزاد بپوشانید.
- • اطمینان حاصل کنید که کودک مایعات زیادی می نوشد.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم
اگر سن نوزاد کمتر از ۳ ماه است و تب ۳۸ درجه سانتیگراد یا بالاتر دارد، بلافاصله با پزشک تماس بگیرید.
اگر کودک بیش از ۳ ماه سن دارد و علائم زیر را نشان می دهد، باید بلافاصله با پزشک تماس بگیرید:
- گریه ای که قطع نمی شود
- مشکل در بیدار و هوشیار نگه داشتن کودک
- بثورات غیر قابل توضیح
- استفراغ شدید یا اسهال
- ضعف یا بی حالی
- تشنج
- تبی که مکررا به ۴۰ درجه سانتیگراد یا بالاتر می رسد.
چشم انداز
دندان درآوردن خطری ندارد و ناراحتی نوزاد در حدود ۸ روز به خودی خود برطرف می شود. به طور معمول، نوزادانی که علائم درآمدن دندان ها را دارند ممکن است ۵ روز قبل از رویش دندان و ۳ روز دیگر بعد از به روی سطح آمدن دندان، درد داشته باشند.
با این حال، نوزادان در طول چند سال اول زندگی خود بارها دندان در می آورند. به این ترتیب، یافتن روشی برای مدیریت علائم دندان درآوردن برای والدین و مراقبان می تواند مفید باشد.
خلاصه
همه نوزادان مراحل مختلف دندان درآوردن را طی می کنند. برخی از آنها هیچ علائمی را تجربه نمی کنند، در حالی که دیگران ممکن است احساس ناراحتی کنند. این علائم ممکن است کمی بیش از یک هفته ادامه داشته باشد.
تب علامتی از دندان درآوردن نیست. بلکه ممکن است نشان دهنده ی وجود عفونت یا بیماری باشد. نوزادان تمایل دارند تقریباً همزمان با شروع درآمدن دندان دچار عفونت و تب شوند. شاید به همین دلیل باشد که بعضی از والدین و مراقبان به اشتباه معتقدند که تب نشانه ای از درآمدن دندان است.
نوزادی که تب می کند، ممکن است نیاز به مراجعه به پزشک داشته باشد، به خصوص اگر سایر علائم یا نشانه هایی از بیماری را نشان دهد.
منبع:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/baby-teething-fever