تکنیک ناوبری ترکیبی، شامل ادغام سیستم ناوبری پویا یا سیستمDN (Navident، Claronav، کانادا) و تکنیک ناوبری استاتیک (۳Shape، کپنهاگ، دانمارک) است.
ابداع یک پروتکل ناوبری ترکیبی، مزایای هر دو تکنیک را ارائه می دهد و برای از بین بردن مشکلات پیش روی اپراتورها در استفاده از هر یک از این دو روش به طور جداگانه، مفید خواهد بود.
سه بیمار نیازمند ایمپلنت دندان در این مطالعه وارد شدند. برای برنامهریزی دقیق موقعیتهای ایمپلنت در هر دو حالت دینامیک و استاتیک، به CBCT یا توموگرافی کامپیوتری با پرتو مخروطی]دادههای تصویربرداری دیجیتال و ارتباطات در پزشکی[(DICOM) و اسکن داخل دهانی (فرمت زبان استاندارد Tessellationیا STL) نیاز بود.
مراحل انجام شده برای هر یک از بیماران تکرار شد، دقت کاشت ایمپلنت بعد از عمل با ادغام داده های CBCT قبل و بعد از عمل از طریق نرم افزار Evalunav (NaviDent، Claronav) تایید شد. دقت ایمپلنت های قرار داده شده بر اساس انحرافات مزیو-دیستال، باکو-لینگوال و آپیکال در فاصله و زاویه ارزیابی شد.
محققان نتیجه گیری کردند که ترکیب راهنمای نیمه رباتیک DN و راهنمای استاتیک به عنوان یک تکنیک ترکیبی، روشی جالب برای بهبود دقت جراحی ایمپلنت بدون فلپ است و می تواند در مواردی که نشانه های آناتومیکی عوامل تعیین کننده برای کاشت ایمپلنت هستند، استفاده شود.
برای مطالعه ی متن کامل این مقاله به آدرس منبع مراجعه کنید.
منبع: